BLOG - Capriolen van de peso

Raf Custers

De benzineprijs in Argentinië wordt duurder. Argentijnen staan in lange rijen voor de goedkopere stations. Foto: Greet Brauwers

Aqui Tambien la Nacion Crece / Ook hier groeit de natie !

Je ziet de regeringsslogan in heel Argentinië. Maar de onverlaten van de oppositie passen de slogan aang : Aqui Tambien la Inflacion Crece !

 

Neuquèn, 4 februari - Twee weken terug bood iemand ineens de onweerstaanbare koers van 11,5 Argentijnse pesos voor een Yankee-dollar. Dat ging zo. In de winkel waar ik vorige keer (in het zwart) dollars wisselde, zeiden ze dit keer : probeer het eens hiertegenover, in de koffietent. Daar waren ze niet van goede wil. Ik kon er 8 pesos krijgen voor een dollar, amper meer dan de officiële koers. Voor ik afdroop, bestelde ik toch maar een koffie. Dan kwam een dame met rosse golvende lokken en een opzichtige sjachoche ongegeneerd bij me zitten. Ze heette Rita. Ze had gehoord dat ik dollars wilde wisselen. Ze stootte haar koffiebeker om, goot per ongeluk haar sjacoche half leeg over de vloer. En ze belde met een onbekende die ze aansprak met ‘mi amor’. Tien minuten later ging ze buiten op de stoep staan wachten. Ze kwam terug met een met pesos gevulde groene plastic zak. We beklonken de deal, aan 11,5 pesos voor een dollar, en ik vertrok met een pak biljetten van 100 pesos in mijn portefeuille.

Nu, twee weken later, vermoed ik dat Rita en haar amor voelden dat er storm op komst was. Want drie-vier dagen na onze wisseloperatie, devalueerde de Argentijnse munt in één keer met 18 procent. Wie dollars in reserve heeft, is op zo'n moment ingedekt tegen het waardeverlies. Daarom waren Rita en haar partner toen zo happig om dollars met me te wisselen, aan een royale koers.

Argentinië vaart in woelig water. In Puerto Madryn hebben arbeiders van Alpesca de Ruta-3 geblokkeerd. Ze vechten voor hun job. Maar vele tientallen trucks kwamen vast te zitten aan de blokkade. Trucks met onderdelen, koeltrucks met levensmiddelen. Het is er tot zware incidenten gekomen. Puerto Madryn is een uitvalsbasis voor toeristen. Van daaruit gaan ze naar de pinguïns en de zeeleeuwen kijken op het Valdes-schiereiland. Maar door de incidenten met de Alpesca-arbeiders hebben twee cruiseschepen hun stop in Madryn geschrapt. Het toerisme is een pak inkomsten verspeeld. Daarop is de toeristische sector met protestacties begonnen, tegen de blokkade door die van Alpesca.

De devaluatie is maar één uiting van de crisis. Ik lees in de krant hoeveel honderden miljoenen USdollar het land sinds de devaluatie uit zijn deviezenreserve is kwijtgespeeld. En Argentinië zit al zo slecht bij kas. De staatsrekening staat diep in het rood. De inflatie galoppeert, zoals dat heet. Vorig jaar werd het leven hier zo’n 30 procent duurder. En de regering krijgt die inflatie maar niet onder controle. Argentinië produceert olie en gas ; maar het land heeft een energiedeficiet, het voert meer energie in dan het uitvoert. Zo vliegt er natuurlijk veel geld de deur uit.

Wij hebben de luxe dat we dollars kunnen wisselen. Voor Argentijnen was dat sinds juli 2012 verboden. De regering heeft dat verbod nu wat versoepeld. Wie minstens 7200 pesos per maand in het wit verdient, mag weer dollars kopen. Al zijn de bedragen geplafonneerd en komt er een tax bovenop. Weinig Argentijnen kunnen van de versoepeling profiteren, zo’n 3,1 miljoen. De rest van de witverdieners, zo’n 14,6 miljoen mensen (82,5 procent), verdient te weinig om in aanmerking te komen.

Veel mensen moeten hier vreselijk krabbelen om rond te komen. Ze werken hard voor weinig geld. Als er werk is. In Rawson, waar we op 1 februari zijn weggegaan, is het nu volop langoestienen-seizoen. De vissers halen vette vangsten binnen. De visfabriek draait op volle toeren, de koeltrucks staan er aan te schuiven. Een paar kennissen van op de camping trekken dus elke dag hun witte laarzen en overalls aan en gaan ‘s nachts in de visfabriek langoestienen pellen. Overdag kunnen ze nauwelijks uitrusten. Er is teveel lawaai op de camping en in hun tent is het te warm van de zon. Harde dobbers zijn het. Want lang niet iedereen zit hier op dollars.

De agro-industrie van haar kant ligt omwille van de devaluatie met de regering overhoop. De grote sojaboeren houden hun oogsten vast in plaats van ze te importeren. Daardoor mist de staatskas inkomsten. Volgens de regering speculeren de sojaboeren op verder voordeel van de devaluatie. Want als de peso nog verder verzwakt ten opzichte van de dollar, doen de sojaboeren hun voordeel. Zij verkopen hun soja op de internationale markt, tegen harde Yankee-dollars.