Boek - Blinde Cargo

Raf Custers

Omslagfoto : Stephan Vanfleteren

Op kerstdag 1995 kwam de Elise D. in de haven van Antwerpen aan. Behalve een vracht cacao had de cargo ook twee dode verstekelingen aan boord.

"Niemand nam de moeite uit te zoeken wie ze waren... Dus kregen ze een nummer: onbekende verstekeling I, onbekende verstekeling II. Twee dagen na Kerstmis 1995, pas nadat de vracht gelost was, kwamen hun lichamen eindelijk uit het ruim van de Elise D. Een week later kregen ze een laatste rustplaats op het Schoonselhof: twee jonge, berooide Afrikanen in anonieme putten... Maar de moeders van onbekende I en onbekende II zouden nooit weten dat ze dood waren. Een onmenselijk lot. En dus besloot ik die moeders te gaan zoeken."

Blinde Cargo verhaalt de zoektocht van de auteur naar de moeders van de verstekelingen en geeft doorheen concrete getuigenissen en persoonlijke ervaringen een inzicht in een aantal mechanismen die de armoede veroorzaken in Afrika en mensen ertoe brengen hun land te ontvluchten, ook als hen dat hun leven kan kosten. Een menselijk boek, geschreven vanuit respect voor vluchtelingen.

 

Colofon:

isbn: 9789064450136 · 1996 · paperback (12,5 x 20 cm) - 176 p. · uitgeput