BOOK - Grondstoffenjagers

Auteur: 

Raf Custers (°1954) is historicus en journalist. Hij werkt als researcher voor de Groupe de recherche pour une stratégie économique alternative (GRESEA). Al meer dan dertig jaar maakt hij reportages over volkeren die hun eigen lot in handen nemen.

Zonder brandstof vallen auto's stil: dat weet u, dat weet ik, dat weet het kleinste kind. Maar hebt u zich al eens afgevraagd hoe het leven zonder grondstoffen zou zijn? Dan is het gewoon finito met auto's! Neem een grondstof zoals koper. Er zit verdorie anderhalve kilometer koperdraad in een gemiddelde voiture! En daar moeten wij allemaal in Afrika naar op zoek.

Dit wordt een ongemakkelijk verhaal over een economie die geen ontwikkeling brengt maar parasiteert – op arbeid, op natuur, op het Zuiden. Over de ranking van Ernst&Young die zelfbeschikking over grondstoffen 'het grootste risico voor de mijnbusiness' noemt. Over een soort kolonialisme waarvan u dacht dat het niet meer bestond.

Raf Custers kruipt door het stof in Laayoun, trapt op zere tenen in Kivu, en ziet een van 's werelds grootste mijnreuzen stroom aftappen in Zuid-Afrika. Met Grondstoffenjagerslevert hij een staaltje onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank af.

Op basis van het boek maakte Raf Custers de documentaire Avec le Vent (36')

isbn: 9789491297427 · 2013 - met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek - i.s.m. GRESEA · paperback (15 x 22,5 cm) - 264p. · prijs: € 21.50