BOOK - De uitverkoop van Zuid-Amerika (2016)

Auteur: 

Raf Custers (°1954) is historicus en journalist. Al meer dan dertig jaar maakt hij reportages over volkeren die hun eigen lot in handen nemen.

De uitverkoop van Zuid-Amerika (2016) is een vervolg op Grondstoffenjagers (2013). Het boek kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos.

Raf Custers reisde in elf maanden van Brazilië door Uruguay en Argentinië naar Chili en Bolivië. Halfweg de eerste serieuze bergpas blokkeerde zijn tweedehandsbusje, en pas na flink sleutelen lukte de klim. Zo gaat het ook met Zuid-Amerika. Ze willen daar over bergen van onrecht, opgehoopt door eeuwenlang kolonialisme, verankerd door militaire dictaturen. Aan de andere kant van het massief, dat weten ze, wacht een andere wereld. Maar die bereiken en behouden ze maar als ze ervoor vechten tot ze de bergpas met al zijn bochten achter zich laten. In Grondstoffenjagers, zijn vorige boek, beschreef de auteur hoe multinationale ondernemingen en hun politieke bond- genoten de grondstoffen weghalen uit landen in het Zuiden. In De uitverkoop van Zuid-Amerika zien we het tegenkamp: de burgers. Zij nemen het op tegen de machten die onze steden, de natuur, de ondergrond tot verhandelbare grondstoffen omtoveren en uit alles geld willen slaan. De burgerbewegingen willen dat hun natuur en hun toekomst voorgaan. Daarom zetten ze druk op de regeringen en op big business. Zo maken zij de transitie naar morgen actueel. 

isbn: 9789462670686 · 2016 · paperback (15 x 22,5 cm) - 260p. · prijs: € 23.50 - productie Soulpress met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek