VIDEO - Klein Argentijns stadje verzet zich tegen Goliath Monsanto

Greet Brauwers, Raf Custers

Dit verslag beschrijft het hardnekkig verzet van Malvinas Argentinas. Dit onooglijke dorp in Argentinië vecht in de frontlinie tegen Monsanto, één van 's werelds machtigste concerns. De biotech-reus Monsanto wil in Malvinas in Argentinië een fabriek van genetisch gemanipuleerd maïszaaigoed bouwen. In januari haalden de bewoners van Malvinas een eerste slag thuis. De bouw van de fabriek is stilgelegd. Maar wordt ze ook helemaal geschrapt ?

Argentinië is één van de grootste producenten van soja en maïs ter wereld. De soja gaat vooral als veevoer naar de Europese en Chinese bio-industrie. Het land wil die teelten nog aanzienlijk uitbreiden. Intussen worden de kleine boeren van hun land verdreven. Argentinië produceert vooral genetisch gewijzigde variëteiten, die hoofdzakelijk door Monsanto zijn gemaakt. Monsanto produceert ook de bijhorende onkruidverdelgers. Maar de sproeimiddelen maken de mensen ziek. Daarom willen de bewoners van Malvinas Argentinas niet van Monsanto's fabriek weten. Ze blokkeren nu al maanden de bouwwerf van Monsanto. Als David tegen GGOliath.

Deze reportage is deel 3 van de reeks 'De activist, van hindermacht naar ontwikkelkracht' gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek

Deel 1: Zevenslag voor Zanon

Deel 2: Chili’s studenten schudden elitair bestel dooreen

Met dank aan Anahi Vila voor de hulp met de vertaling.