Performance lecture - De Gang van de Ex-Presidenten 2/4

Raf Custers, Greet Brauwers

Lezing #2 INTEGRAAL, VIDEO

In het centrum van Brussel staat een rij verwaarloosde en ongezonde sociale woontorens die binnenkort tegen de grond gaat: het zijn de vijf blokken van de Papenvest. Het Brussels Brecht-Eislerkoor brengt in 2020 het muziektheaterstuk 'Melancholie aan de vijf blokken', dat hun verwarring en onzekerheid probeert te vatten en evoceren. Raf Custers neemt in deze lezingenreeks het dossier van de 5 blokken onder de loep en kijkt naar de inspiratiebronnen die het stuk hielpen maken.
De 5 blokken zullen worden gesloopt en in de plaats komt een nieuw wooncomplex met een 'mix' van sociale en middenklassewoningen. Dit complex zal over een kleine tien jaar klaar zijn. In totaal zullen er 110 sociale woningen minder zijn.

Raf Custers trekt in de tweede lezing de zaak open door een blik op de actuele transformatie van de binnenstad te werpen. De actuele bouwwoede doet denken aan de Bruxellisation van de jaren 1960 en '70. 'Brussel moet een smoel krijgen', luidt nu het devies. Maar we weten wat een facelift met een smoel kan doen.

Visuals by Greet Brauwers