Towering Turbulencies, een project voor de stad

Towering Turbulencies loopt sinds voorjaar 2021. We meten windkracht rond 'wolkenkrabbers' in Brussel en in andere steden.

Steden spreken niet vloeiend over zichzelf, ze stotteren. Trauma's en herinneringen aan harde, vaak pijnlijke ingrepen in hun ontwikkeling verstoren de spraak. Wij beschouwen wind als een stotterende uitdrukking van worstelende steden. Daarom archiveren we de turbulenties rond de torens. Onze ervaringen die we hiermee tot nu toe vooral in Brussel hebben opgedaan, leren ons dat torenturbulenties inderdaad indicatoren zijn van hoe de ecologie van steden evolueert. Ecologie heeft voor ons sociale, mentale en milieu-dimensies.

Het idee voor Tower Turbulencies gaat ver terug in de tijd, tot het begin van de jaren 1990 met name toen Raf het Von Karman-instituut in Ukkel bezocht. Daar simuleren ze de effecten van torens op wind, in een windtunnel.

Sindsdien doken torens sporadisch op in ons blikveld ; halfweg de jaren 2010 bij voorbeeld toen in de Vijfhoek, het hart van Brussel, een ware bouwwoede uitbrak die grote gebouwen transformeerde en van eigenaar deed veranderen ; opnieuw tussen 2017 en 2020 met ons onderzoek van het sloop- en nieuwbouwproject van de '5 blokken' (een complex van sociale woningen aan de Papenvest) dat resulteerde in 'Melancholie aan de 5 blokken (waarom revolteren ze niet ?)', een gezongen theaterstuk van het Brussels Brecht-Eislerkoor.

Op 7 juli 2022 maakte Brussels2030 een halve dag vrij voor een workshop over Tower Turbulencies. Brussels2030 ondersteunt de Brusselse kandidatuur om in 2030 - tweede eeuwfeest van de natie - Culturele Hoofdstad van Europa te zijn. Voor deze workshop inviteerden we Simon Allemeersch (theatermaker, vertrouwd met het dossier van de Rabot-torens in Gent), Marco Schmitt van het wijkcomité Leopold en architecte en kunstenaar Sophia Holst. Net terug uit Lissabon (van de VN-Oceaanconferentie) waren Greet en ik besmet door het Covid-19-virus en moesten we de workshop die we zelf hadden georganiseerd missen.

Een verslag van Brussels2030 volgt.