Text - Wat bezielt die klokkenluiders ?

Raf Custers

Waarom in godsnaam willen Edward Snowden en Julian Assange naar Ecuador? Die vraag moest Lieven Van den Houte zonodig nog eens stellen, dinsdag in NiFi (Nieuwe Feiten, op Radio-1).

Maandag was die vraag nochtans al afgehandeld, in Vandaag, ook op Radio-1. Toen belde de redactie Magaly Rodriguez Garcia want ‘doctor in de geschiedenis en iemand die Ecuador goed kent’. Als Radio-1 het zegt ! Mevrouw Magaly wist dat Ecuador hoegenaamd geen democratisch land is. Ze hebben daar sinds kort een nieuwe mediawet. Die zou de oppositiepers kortwieken. Bovendien huldigen ze in Ecuador ‘retoriek van de Koude Oorlog’. Ze zetten zich namelijk af tegen het Amerikaans imperialisme. Hoe aftands van die linkse Ecuadorianen, vond mevrouw Magaly. Waarom vangen ze daar dan klokkenluiders op ? Voor de linkse president Correa, wist mevrouw Magaly nog, is dat een manier om zich te positioneren nu Hugo Chavez, de grote voorman uit Venezuela, dood is.

Omdat we zo alles al wisten, moest Lieven Van den Houte het nog eens overdoen. Alvorens zich in zijn achtergrondprogramma Nieuwe Feiten met fietsbandfetisjisme te verlustigen, riep hij een Latijns-Amerika-correspondent aan de telefoon. Terecht toch. Want Jan Albert Hootsen deed alleen maar meer koren op de molen. Namelijk dat de klokkenluiders schijnheilig zijn. Ze redden hun hachje door te vluchten naar een land dat de democratie uitholt. Ook Hootsen verwees als bewijs naar de nieuwe mediawet. ‘De klokkenluiders laten graag een beetje van hun principes varen in ruil voor veiligheid’, wist Hootsen. Ecuador zal hen namelijk niet uitleveren aan de boze Yankees. ‘Terwijl ze in democratische landen als België of Nederland niet veilig zouden zijn. Die zouden hen wel uitleveren’. Ik parafraseer. Hootsen zei het niet woordelijk zo. Wat moest duidelijk zijn, was : Snowden en Assange zijn opportunisten, ze zoeken hun eigen belang, ze verdienen onze sympathie niet.

Terloops, hoe zit dat met de media in Zuid-Amerika ? Ik hoor dat ze in Venezuela en Bolivia grotendeels in handen zijn van rijke mediagroepen en politieke oppositie voeren. Ze trommelen het volk op, ze mobiliseren voor de vrije en democratische maatschappij, die van het vrije liberalisme. En wie de media beteugelt, dat kan alleen maar een een vijand van de vrije democratie zijn. Ter staving, zegt de website van Nieuwe Feiten  : ‘In de jongste Press Freedom Index van Reporters without Borders staat Ecuador pas op de 119e plaats. (IJsland is 9e).’ En Reporters without Borders, wie spreekt zo'n onverdachte Westerse bron tegen ?

Nu kreeg ik op 17 juni een bericht binnen over de mediawet van Ecuador, maar wel een bericht uit Latijns-Amerikaanse hoek. Daar hoor ik deze klok. ‘In een feestelijke sfeer, heeft de Nationale Assemblee op 14 juni de Organische Communicatiewet aangenomen. De wet garandeert vrijheid van meningsuiting, maar ook dat het recht voor iedereen geldt.’ Lees : niet alleen voor de rijken. In Ecuador wordt ‘sociale communicatie’ vanaf nu geleidelijk een openbare dienst voor iedereen.’ Dat kan enkel door de macht van de commerciële media in te binden. Zo worden de radiofrequenties volgens quota verdeeld : 33 % voor commerciële radio’s, 33 % voor de openbare omroep en 33 % voor gemeenschapsradio’s. Ondemocratische toestanden ? Bij ons heeft ook ooit zo’n regeling bestaan. Begin de jaren ’80 kwamen hier gemeenschapsradio’s op. Een keer ze uit de illegaliteit waren, kregen ze bij wet een aantal frequenties. Die werden vervolgens snel ingepalmd door met de grote mediagroepen verbonden commerciële ketens. En het was gedaan met deze media van het volk.

Edward Snowden hing Prism aan de grote klok, het Amerikaanse mega-afluistersysteem dat geen burger op de aardbol onbeschermd laat. Hij vreest voor zijn leven en zou een veilig heenkomen zoeken in Ecuador. Julian Assange bracht via Wikileaks onder andere een kwart miljoen telegrammen van de Amerikaanse ambassades in de openbaarheid. Er bleek hoe ze overal ter wereld regeringen en regimes ondermijnen. Zo bij voorbeeld in Bolivia. Ik heb uit die telegrammen geciteerd, over Bolivia, in mijn boek Grondstoffenjagers. Assange wacht sinds een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen op een kans om weer normaal te leven.

Onze openbare omroep zet beide klokkenluiders nu voor schut. Zij doen ons schone vrije en democratische bestel wankelen. Dan weet je op voorhand dat ze worden zwart gemaakt. Dat kan ons vrije en democratische bestel goed. In Groot-Brittannië komt nu weer informatie over zo'n officieel opgezette lastercampagne bovendrijven. In 1993 werd daar Stephen Lawrence door een racistische bende doodgeslagen. De moord maakte een golf van anti-racistisch protest los. De beweging werd meteen door de geheime politiediensten geïnfiltreerd. Wat deden de agenten van Her Majesty ? Ze maakten Stephen Lawrende en zijn familie zwart. De publieke opinie moest weten dat dat Lawrence-tuig de brede solidariteit niet waard was. Zwarte propaganda. Wie garandeert mij dat de klokkenluiders nu weer niet hetzelfde overkomt ?